Keittiösuunnittelussa lähtökohtana on aina käytännöllisyys ja toimivuus. Viimeisenä tulee vasta ulkonäköseikat - se asia tosin on nykyvalikoimilla helppo hoitaa.

Kannattaa miettiä mitä keittiöltään haluaa. Käykö nykykodeissa vieraita todella niin paljon että avokeittiön valintaa perustellaan sillä, että kokki voi ruokaa laittaessaan samalla keskustella vieraiden kanssa (tuota juttua olen aina ihmetellyt...se on joku ihmeen mantra tänäpäivänä), kokataanko yksin tai yhdessä, lämmittääkö jokainen vain jotain mikrossa, onko oikeasti niin intohimoinen leipoja että tarvitsee ehdottomasti leivinuunin, tai mihin sitä työtasoa tarvitaan metritolkulla, jne.

Keittiön tulee siis olla mielummin järkevä kuin kaikenmaailman hienouksilla höystetty näyttelytila. Kuinka monen kaapissa lymyilee leipäkone, friteerauskattila tai esim. akkukäyttöinen rikkaimuri??? Jääpalakoneet, televisiot jääkaapin ovissa jne. saattavat viihdyttää hetken, mutta olen aivan varma siitä, että monessa kodissa ne jäävät alkuinnostuksen jälkeen vain koristeiksi. Ja kuinka moni jaksaa puhdistaa kristallivalaisimen näköistä liesituuletinta rasvasta? Onhan se tosin mielettömän kaunis...
Toimivuuteen pitää panostaa sillä huonosti suunnitellun keittiön virheitä ei sitten korjatakaan millään vippaskonsteilla.

Trendien kanssa kannattaa olla varovainen - ne ovat nopeasti "so last season".... Ajan henkeä voi hakea vaikkapa tapetoimalla kaapistojen välitilan trendikkäällä tapetilla tai keksiä sinne jotain muuta hauskaa. Tekstiileillä ja muilla sisustustavaroilla sitten viimeistelee kokonaisuuden.

Samaten kannattaa miettiä kuinka paljon säilytystilaa oikeasti tarvitsee - jossain tulee järkevän säilytystilan määrä vastaan. Miksi säilöä valtavaa tavaramäärää jolla ei koskaan tee yhtään mitään?

Yksi tärkeä seikka on valita keittiö joka sopii talon arkkitehtuuriin. Kuten sisustus myös keittiön on sovittava talon arkkitehtuuriin. Moderniin taloon ei siis maalaiskeittiötä...

Mitä ihan oikeasti haluaa ja tarvitsee, se kannattaa miettiä tarkkaan ennen kuin marssii keittiöliikkeeseen. Ja osata sanoa sitten rohkeasti ei liian innokkaille nippelimyyjille. Ja jos ei ole aivan varma jostain asiasta, miettii sitä ihan kaikessa rauhassa. Myyjät haluavat kauppaa ja nopeita päätöksiä.
Kuten kodin sisustuksen suunnittelu, niin myös keittiön suunnittelun tulee aina lähteä asiakkaan omista tarpeista ja lähtökohdista - ei suunnittelijan tarpeista tai egosta.

Jossain vaiheessa minulla oli todella monta asiakasta peräjälkeen, jotka kaikki olivat ottaneet keittiönsä samalta valmistajalta ja jokaiselle oli myyty samanlainen työtaso. Työtason materiaali kerrottiin minulle sitten isona hienona juttuna - hyvin olivat keittiöfirmassa markkinoineet tuotteensa...Tosiasiassa varmaan piti päästä eroon isosta varastoon jääneestä satsista ko. tuotetta...

Maalaisjärjellä suunnitellusta keittiöstä saa kauniin, hauskan ja persoonallisen kun paneutuu suunnitteluun kaikessa rauhassa, tutkii eri valmistajien mallistoja ja jos omat ideat loppuvat kesken, hakee niitä lehdistä ja kirjoista.


Saksalaisen Allmilmön keittiöitä.

0 comments:

Post a Comment

 
Top