Pikkuisen luettavaa välillä! Tässä eräs taannoin kirjoittamani lehtijuttu:

Pää pursuaa ideoita, lehdet tarjoavat toinen toistaan kauniimpia esimerkkejä ja uutuuksia mistä valita. Televisiosta tulee sisustukseen liittyviä ohjelmia melkeinpä joka kanavalta. Kodin rakentajalla ja sisustajalla onkin tiukka paikka edessään yrittäessä kaiken sen informaatiotulvan keskeltä noukkia itselleen parhaiten sopivat ratkaisut.

Sisustamien on yhteensovittamista

Onnistuneen kokonaisuuden saavuttamiseksi täytyy monta erilaista osatekijää ottaa huomioon. Lattioiden, kattojen, seinien ja huonekalujen värit, muodot sekä pintakäsittelyt vaikuttavat kaikki toinen toisiinsa. Harkitut sisustukselliset yksityiskohdat, värien ja kuvioiden yhteensopivuus ja koko kolmiulotteisen tilan harmoninen ja tasapainoinen sommittelu lisäävät viihtyvyyttä. Pulmia ja pohtimista sisustajalle kerrakseen, mutta pulmat on tehty ratkaistaviksi ja ongelmien ratkaisua sisustussuunnittelu nimenomaan on.

Perusasiat kuntoon suunnittelulla

Suunnittelun tarkoituksena on aikaansaada toimiva ja käytännöllinen koti. Oman persoonallisuuden ja tarpeiden huomiointi erilaisten sisustuksellisten elementtien kuten värien ja materiaalinen valinnoissa kulkevat koko ajan suunnittelutyössä toimivuuden ja käytännöllisyyden vaatimusten rinnalla. Kauneusnäkökohdat eivät siis saa olla ainoa kriteeri valintoja tehtäessä. Kaunis lattiamateriaali saattaa olla jopa vaarallinen väärään paikkaan sijoitettuna. Liian erikoiset ja persoonalliset ratkaisut taas voivat olla haittana asuntoa joskus myytäessä.

Kodin eri toiminnot

Kartoita tilojen käyttö: mitä käytetään ja mihin käytetään. Kokataanko paljon, kutsutaanko usein vieraita ja miten perheenjäsenet yleensä aikaansa kotona viettävät. Harrastukset, työskentely kotona, yövieraat ja uusperheen jäsenet muokkaavat myös tilaratkaisuja.

Kiinnitä erityistä huomiota ongelmakohtiin kuten esim. ison perheen aamutoimien kitkattomaan sujumiseen. Erilaiset elämäntilanteet ja asukkaiden lukumäärä asettavat aina omia erityisvaatimuksia kodille.

Kodin lisääntynyt tekniikka; tietokoneet, digiboxit, kotiteatterit ja pelikoneet yms. asettavat nykyään omat vaatimuksensa tiloihin ja kalustehankintoihin,

Tyyliä ja tunnelmaa

Tyylin ja tunnelman valintaan vaikuttavat omat mieltymyksemme ja toiveemme. Tyylin ja tunnelmaan vaikutetaan värien, sisustusmateriaalien, huonekalujen, verhoilumateriaalinen, koriste-esineiden, taiteen, kasvien yms. valinnoilla.

Tunnelman luontiin liittyvät myös tilan akustiikka, lämpötila ja valaistus. Tyyli voi olla jonkin tietyn aikakauden käyttö sisustuksessa: funkis, kustavilaisuus, jugend jne. Tyyliä voi olla myös vaikkapa askeettisuus, runsaus ja ylellisyys. Kauneusnäkökohdat otetaan huomioon tyylien ja värien yhdistämisessä. Mikä on levollista silmälle, on sitä myös sielulle.

Harkituilla yksityiskohdilla ja kokonaisuudet huomioonottamalla saamme lisäarvoa kotiimme – viihtyvyyttä, tarkoituksenmukaisuutta, turvallisuutta ja edustuksellisuutta. Koti rakennetaan vuosiksi eteenpäin, joten ei ole yhdentekevää minkälaisissa tunnelmissa tulevat vuodet vietetään! Kodin pitää olla yksilöllinen, viihtyisä ja asujiensa näköinen – mehän siellä asumme!

0 comments:

Post a Comment

 
Top